На протест излязоха жителите на селата Гълъбовци, Гургулят и Ракита, намиращи

...
На протест излязоха жителите на селата Гълъбовци, Гургулят и Ракита, намиращи
Коментари Харесай

Жители на сливнишки села протестират, плащат винетки за осеян с дупки път

На митинг излязоха жителите на селата Гълъбовци, Гургулят и Ракита, намиращи се в община Сливница. Причина за това са неприятните пътища до съответните обитаеми места, за които обаче заплащат винетки, предава Би Ти Ви.

Това не е първият митинг на хората, а проблемите не престават към този момент с години, като показват, че пътят свързващ Брезник със Сливница и минаващ през селата не е ремонтиран от 40 години.

Жителите се оплакват, че с цел да избегнат дупките, би трябвало да навлизат в насрещното придвижване, с което основават причина за ПТП. Движението се случва извънредно постепенно, а за образец дават, че 8-километровото разстояние сред Гълъбовци и Ракита се минава за 40 минути.

Хората са обезпокоени също и заради обстоятелството, че при нужда от незабавна здравна помощ, колата за спешна помощ идва постепенно до селата, които се намират на 10 км от Сливница и съвсем готовата Автомагистрала " Европа ".

Жителите показват още, че преди три години, когато още веднъж са протестирали, от кметството са запълнили дупките с трошляк.

Обещания е имало и предходната пролет от представители на Агенция " Пътна инфраструктура ", като все още има планове, определен строител и готови документи, само че строително позволение няма. Очаква се и автограф от Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ).

Хората стачкуват пред постройката на Агенция " Пътна инфраструктура " с запитване дали и по кое време ще има същински ремонт.

По-късно от АПИ увериха, че ще се извършат нужните дейности, които ще стартират напролет. Основно ремонтиран ще бъде 19-километров сектор от път III-811 Сливница - Гълъбовци - Ракита.

Инж. Бисер Йорданов, шеф на дирекция " Управление на стратегически инфраструктурни планове " в АПИ уточни, че през 2022 година са подписани договорите с определените строители, а разрешителното за градеж е на заключителен стадий от подготовката.

Ремонтно-възстановителните действия на третокласния път ще продължат 18 месеца от откриването на строителната площадка.

По проекта ще се влагат над 24 млн. лева. от републиканския бюджет. Отсечката е разграничена на два сектора, като първият е с дължина 11,5 км и е от град Сливница до с. Гургулят. Вторият е 7,4 км. Започва от с. Гургулят, а краят е на 3 км след с. Ракита.

Предвидено е пътното тяло да се усили, както да се постави нова асфалтова настилка и възстановяване на отводняването. Планирани са нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничаващи системи. Основно ремонтирани ще бъдат прилежащите дребни и огромни уреди на третокласният път, измежду които и мостът над р. Сливнишка при км 11.

От АПИ осведомят, че са подхванати нужните дейности за възстановяване на положението на пътя и обезпечаване на безвредното прекосяване на МПС през зимния сезон до започването на идния ремонт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР